Een audiofiel hoort meer

Audiofiel2

Na het indrukken van de aan/uit-knop duurt het dertig seconden. Eerst komen vier knoppen tevoorschijn uit de marmeren kast, dan schuiven de acht buizen van de versterker omhoog. Vervolgens klapt het deksel langzaam open. Pas dan kun je de Sennheiser Orpheus, een koptelefoon van 50.000 euro, op je oren zetten.

Met een halve ton op mijn hoofd sluit ik mijn ogen

Meteen vergeet ik het treurige industrieterrein in Almere waar Sennheiser de Orpheus laat bepotelen door mensen die deze koptelefoon nooit kunnen betalen.

Ik waan me in de studio waar Daft Punk en Nile Rodgers Get Lucky opnamen en hoor details die ik niet kende. In de concertzaal bij Beethovens Negende voel je de dirigent om je oren zwaaien. Bij Dr. Cheskey’s Binaural Album (opgenomen met een speciale 3D-microfoon in de vorm van een menselijke schedel) wandel ik een rondje om mijn eigen hoofd heen.

Dat is high-end audio

Tijdreizen naar een andere plek, een ander moment. Opgaan in de akoestiek van een ruimte met een groep muzikanten. De individuele stemmen in een koor, het kraken van de kruk van een pianist, de slag op de djembé die je diep in je binnenste raakt. Even weg uit Hier en Nu, naar Toen en Daar.