High end audio is een mannenhobby

Audiofiel Mannen

Zijn het muziekliefhebbers of geluidsfetisjisten, die audiofielen? In de hifi-zaak wandelen veel vijftigers rond als een kind in een snoepwinkel. The difference between men and boys is the price of their toys. Want dit is een hobby die vooral door mannen wordt beoefend. „Vrouwen vragen of het alsjeblieft zachter mag, mannen vragen: mag-ie harder”, aldus een hifi-veteraan. Dat is herkenbaar. Mijn eega hoort niet dat de linkerspeaker in de auto af en toe uitvalt. Ik zet de auto subiet aan de kant om de radio te repareren. Ziekelijk, ik weet het.

Vooral mannen dus...

Met een technische tik, die terugverlangen naar het gevoel van vroeger, toen ze samen met vrienden op hun zolderkamertje naar muziek luisterden. Mannen die praten over wat klanken bij hen los maken. En dan blijken ze, ondanks al die technische kennis en dure hobby, verrassend kwetsbaar.

Niet alleen miljonairs...

Je vindt ze in alle lagen van de bevolking. Niet alleen miljonairs – zeker niet. Er zijn ook audiofielen die in een appartementje drie hoog achter wonen. Gewoon, iemand die liever anderhalve ton steekt in een hifi-installatie dan in een groot huis of een dure auto. 150.000 euro voor je eigen teletijdmachine: dat is toch geen geld?